Waarom het Goede?

“Niet het vele is goed, maar het goede is veel” Goethe

 

Juist in deze tijd van verandering zullen wij moeten uitgaan van hetgeen de toets der eeuwen heeft doorstaan, gericht op het behoud van het Goede Beatrix 1991

De aandacht voor de problemen in dit land groeit want alles wat je aandacht geeft groeit, dat is een natuurwet.

Geluksgesprek in het Gelukshuisje

Geluksgesprek in het Gelukshuisje

In deze tijd lijken de dingen tegelijkertijd slechter en beter te gaan. De dingen die goed gaan fluisteren, de dingen die slechter gaan schreeuwen, vooral de media kan er wat van. We zijn gewend om aan alles wat schreeuwt aandacht te geven. En zo groeit het lawaai, geven we daar aandacht aan dan zal het groeien. De kunst verstaan niet mee te gaan in het lawaai maar stil te zijn om het gefluister te kunnen horen, leidt ons naar het Goede.

Mensen zijn eindeloos creatief. Onze creativiteit kunnen we ontwikkelen door anders naar gebeurtenissen in ons leven te kijken. Hierdoor krijgen we een soepeler geest en een vruchtbaarder kijk op alles om ons heen. Het verlangen naar geluk delen we met elkaar. Ieder mens is in de kern zachtaardig, ieder kind dat zuigt aan de moederborst laat de liefde zien, zonder liefde van het kind en de moeder wordt het kind niet groot. In dat vertrouwen durven we creatief te zijn en verantwoordelijkheid te nemen voor ons eigen geluk.

We maken mensen bewust van het lawaai en het gefluister. Het woont allebei in ons. Pas als we ons bewust zijn van het verlangen achter het geschreeuw kunnen we stil zijn om het gefluister te horen. Hier richt “het Goede” zich op, want alles wat je aandacht geeft groeit.